Pravé české koblihy byly paradoxně známy již ve starověkém Egyptě


Politický subjekt ANO ve spojitosti s Andrejem Babišem si jistě mnozí z vás vybaví při vyslovení slova „koblihy“. Nemáme nyní na mysli popularizovat politické strany, ale zaměřit se na jeden z nejoblíbenějších kusů sladkostí, které se v Česku konzumují. A to i přesto, že odborníci kovaní v oblasti zdravé výživy se k něčemu takovému ze směsi bílé mouky, rafinovaného cukru a marmelády vyjadřují velice pohrdavě.
sladké koblihy

Bez koblih si neumíme pulty výrobků z pečiva vůbec představit

Počet zájemců o produkty v prodejnách zdravé výživy neustále roste, přesto se koblihy na pultech obchodů objevují stále a nejen to, lidé si je dopřávají poměrně běžně. Úspěšně konkurují kanadským a americkým „Donuts“, i když se zámořské nadýchané kroužky tváří, že naše tradiční koblihy úspěšně válcují.
donut čokoladový
Koblihy jsme si oblíbili, málokdo si však doma s nimi dá tu práci, to si raději upečeme vánočku, na Velikonoce beránka a mazanec. Ale kdybychom je na pultech obchodů měli postrádat, asi bychom si posteskli. Základ vypečeného koblížku tvoří kvalitní vejce, zpravidla vždy čerstvá, která nelze nahradit sušenými bílky nebo žloutky. Klasické kynuté těsto z pšeničné mouky, vajec, droždí, soli, cukru a některých dalších přísad se rozdělí na bochánky, které se válí na placky, ty se pak zpracují do podoby koule a nechávají se asi půl druhé hodiny kynout za relativně vysoké vlhkosti vzduchu 90 % a při teplotě 50 stupňů. Před smažením se koblihy nechávají lehce na vzduchu oschnout, to kvůli tenké krustě, a na závěr se smaží. Ryze český výrobek se ovšem musí smažit tak, aby se po obvodu tvořil typický světlý proužek. 
pocukrovaná kobliha
Obliba sladkých svačinek nebo rychlých snídaní však v průběhu roku značně kolísá. Nedávno provedený průzkum trhu potvrdil, že v chladném období roku na podzim a v zimě roste zájem o sladkosti, jež naopak v létě ustupují do pozadí a tehdy dominují slané druhy pečiva. Dokonce i aktuální ráz počasí do těchto statistik promlouvá stejným způsobem. Není se však čemu divit, např. Tradiční čínská medicína vám potvrdí, že sladkosti mají v organismu zahřívající tendenci, zatímco sůl obecně naše tělo vnitřně ochlazuje.

Pravé české koblihy byly paradoxně známy již ve starověkém Egyptě
Ohodnoťte příspěvek